Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn ammes de første seks måneder af deres liv og gerne længere.
Amning er altid den bedste ernæring for små børn. Men der kan være tilfælde, hvor amning af forskellige årsager ikke er muligt.
Hvis dit barn har mælkeallergi, eller har særlig risiko for at udvikle allergi, og amning ikke er en mulighed, anbefales det, at du giver dit barn Højt hydrolyseret (specialfremstillet) modermælkserstatning. Her kan du læse lidt om de forskellige specialfremstillede modermælkserstatninger der findes. Der er nemlig kommet nogle nyere mærker på markedet. Der findes disse:
- Nutramigen 1 + 2 fra Mead Johnson
- Pepticate fra Nutricia
- Neocate fra Nutricia
- Althéra fra Nestlé Nutrition
Alle kan fås på grøn recept.
Althéra og Pepticate indeholder begge specialfremstillet laktose, som gør den mere sød i smagen.
OBS: disse to mærker kan ikke bruges til børn med laktoseintolerans. Neocate er laktosefri og kan anvendes til børn med laktoseintolerans.
Man skal være opmærksom på, at de forskellige hydrolyserede modermælkserstatninger ikke indeholder den samme mængde kalk. Ved nogle af dem skal den vejledende daglige mængde derfor suppleres med kalktilskud, for at barnet får den mængde kalk, som kroppen har brug for.
Ifølge klinisk diætist Anette Tornhøj Pedersen, bør man prøve alle de andre mærker, inden man fravælger specialfremstillet modermælkserstatning. Nogle børn vil foretrække én smag fremfor en anden.
Det kan nogle gange være svært at vænne sit barn til at drikke specialfremstillet modermælkserstatning. Men vær opmærksom på ikke at opgive for hurtigt. Det kræver tålmodighed at vænne et barn til en ny smag, uanset hvad for en fødevare der er tale om. Anette Tornhøj Pedersen giver i sit blogindlæg “BABY” forslag til, hvordan man kan introducere en specialfremstillet modermælkserstatning. Denne metode har været succesfuld ved mange forældre.
Jeg læste et sted, at alle modermælkserstatninger er baseret på enten komælk eller soya. Betyder det, at hydrolyserede modermælkserstatninger indeholder komælk eller soya?
En højt hydrolyseret modermælkserstatning er ganske rigtig baseret på komælk. Mælken bliver behandlet sådan, at proteinerne bliver mindre og det gør, at langt de fleste med komælksallergi ikke reagerer på det.
Modermælkserstatning må i Danmark ikke være baseret på soya.
Min søn kan ikke tåle Profylac – da det indeholder valle. Valle er også lavet af komælk. Jeg kender ikke til de andre mærker..
Der findes modermælkserstatninger, som er beregnet til de børn, der er yderst følsomme, og som reagerer på selv de specialfremstillede modermælkserstatninger som Profylac og Nutramigen. Har du talt med din egen læge, om hvad din søn evt. kan tåle?
Hej, min søn på to år drikker Neocate. Får han dækket sit kalk-behov der eller skal der suppleret med ekstra kalk?
Hej Mette
Tak for dit spørgsmål. Det kan jeg ikke selv svare på, men jeg vil sørge for at du får svar snarest muligt. Kan du fortælle mig, hvor meget Neocate din søn drikker dagligt. Det vil svaret nemlig afhænge af.
Hej
Min søn på 13 måneder får Neocate. Vi har lige været hos børnelæge til kontrol og samtale vedr. hans mælkeallergi og så længe han får 500 ml. neocate i døgnet får han derigennem nok kalk. pt. får han ca. 450 ml. i døgnet så jeg vil høre om du ved hvilke kalktabletter vi skal give ham (er der forskel på kalktabletter? er der måske nogle der indeholder mælk? Mvh. Inge
Hej Inge
Der findes fx UniKalk Kids og Børnemineral, der ikke indeholder mælk. Jeg vil mene, at din læge eller sundhedsplejerske kan hjælpe dig med at vurdere, om det er nødvendigt at give kalktilskud.
Mange hilsner
Anette
Hej
Nu er dette selvfølgelig et gammelt oplæg, men jeg ville bare lige sige, at det sagtens kan lade sig gøre at amme et barn med mælkeallergi i stedet for at bruge modermælkserstatning. Det kræver “bare”, at moren udelukker mælk/mælkeproteiner fra kosten. Begge mine piger er udredt for mælkeallergi inden for de første 7 uger af deres levetid, og ingen af dem har stiftet bekendtskab med erstatningsprodukter. Så er man så heldig at kunne amme, vil det jo i hvert fald løse problemet omkring, hvad de forskellige erstatningsprodukter ellers er baseret på.
Hej Laura
Tusind tak for din kommentar. Du har 100 % ret. Som jeg skriver, er amning altid den bedste løsning, men hvis det af en eller andet årsag ikke er muligt, og man derfor er nødt til at give MME, så kan man se, hvilke muligheder der er her. Jeg ammede fx selv min datter til hun var 9 måneder, og derefter fik hun MME i stedet for komælk. Min søn måtte jeg desværre stoppe med at amme allerede som 4 måneder gammel. Og du har også ret i, at nogle børn reagerer hvis moderen selv får mælkeprodukter. Det kommer an på hvor følsomme børnene er.
Mange hilsner Anette 🙂