Har du styr på akutmedicinen?
Tirsdag aften ringer min telefon. Det var fra apoteket. Om jeg havde en søn, der havde en Jext-pen? Ja, min søn har altid akutmedicin på sig. Og ja, vi har Jext-pen. Hun ville spørge, om jeg havde hørt, at producenten havde tilbagekaldt en sending Jext-penne, da der kunne være fejl på. Nej, det havde jeg ikke.
Mit hjerte stod næsten stille. Vi havde netop samme aften sendt vores søn til “sodavandsfest” med hele kommunens 5-6. klasser. Noget der i forvejen kan give en allergimor nervøse trækninger. Jeg bilder mig ind, at det er derfor – og ikke kun fordi jeg bare er en “pyldre-mor”.
Men at han nu viste sig at være til fest i nabo-byen, med en akutmedicin, jeg ikke kunne være sikker på virkede, det var altså ikke særlig rart.
Det er disse batchnumre, der kan være fejl på:
- 0000884200, Jext 150 μg, udløb 03-2015
- 0000844730, Jext 150 μg, udløb 02-2015
- 0000804927, Jext 150 μg, udløb 01-2015
- 0000831437, Jext 300 μg, udløb 02-2015
- 0000810569, Jext 300 μg, udløb 01-2015
- 0000785378, Jext 300 μg, udløb 01-2015
Batchnummeret fremgår af karton og pen. Der er ikke fejl på alle penne med disse batchnumre, men risikoen for at dosis ikke udløses er tilstede. Derfor tilbagetrækkes disse penne, og patienterne skal i stedet have udleveret en EpiPen.
Måske kender du slet ikke denne form for akutmedicin?
Hvad er Jext og EpiPen, tænker du måske?
Det er en engangs-adrenalin-sprøjte, som bruges til behandling af anafylaktiske reaktioner ved fx fødevareallergi. En receptpligtig medicin der udleveres, når patienterne vurderes at have risiko for at få anafylaktiske reaktioner eller måske tidligere har haft et allergisk chock.
Jeg glemmer aldrig da vi for et års tid siden, var til et arrangement med Astma-Allergi Danmark omkring fødevareallergi. De sagde omkring denne form for akutmedicin: “Når man har så kraftig en allergi, er det ikke et spørgsmål OM man får brug for akutmedicinen. Det er et spørgsmål om HVORNÅR.”
Uha, jeg kan få åndenød bare ved tanken. Vi har endnu ikke haft brug for den, men Mads har den ALTID med sig. Ja, i hvert fald næsten altid …
Praktiske udfordringer ved opbevaring af akutmedicin
Vi har så fået byttet Jext ud med EpiPen. Og det er ikke helt uden udfordringer. For det første er medicinen blevet større i udformningen, og derfor også pakningen. Mads har en “mave-bælte-taske” til sin akutmedicin. Det er ikke det fedeste som 11-årig, at skulle have sådan en med sig alle vegne. Også når man er ude at lege efter skole.
Mads har to penne med. Der kan nemlig være behov for at gentage behandlingen, hvis en forværring sker inden ambulancen kommer. Men det fylder godt op i sådan en taske. Tasken indeholder også antihistamin, øjendråber og astma-medicin. Så den er ikke særlig handy for et barn at være “bundet til”.
Men nu får vi så endnu en udfordring. EpiPen er nemlig en del mere følsom end Jext. Hvorfor vi i tidernes morgen skiftede til Jext. EpiPen må nemlig ikke få hverken for meget kulde eller for meget varme. Den skal opbevares ved 5-25 grader.
Hvad gør man så en varm sommerdag eller en kold vinterdag? Faktisk har vi allerede nu temperaturer under 5 grader. Så lige nu er Mads ude sammen med sine kammerater UDEN sin akutmedicin. Fordi vi ønsker jo ikke, at den bliver beskadiget, så den ikke virker. Men medicinen skal jo være hos ham, hvis han får brug for den … Vi er stadig i tænkeboks.
Har du styr på din medicin?
Når det så er sagt. Har du styr på medicinen? Her tænker jeg først og fremmest på antihistamin. Har du eller dit barn fødevareallergi, er det min holdning, at du ALTID bør være udstyret med antihistamin. Både derhjemme og i tasken, når I skal ud. Tager du antihistamin umiddelbart efter, du får en allergisk reaktion, kan du nogle gange tage toppen af reaktionen.
Antihistamin kan både fås flydende eller i pille-form. Vi bruger Xyzal dråber. Der findes meget forskelligt. Tag kontakt til din læge og få udskrevet en recept, hvis ikke du allerede har styr på det. Det er min bedste anbefaling.
Kunne du bruge dette indlæg? Måske er der andre, der også kan have glæde af det.