Hjemmelavede hveder til torsdag aften og andre lækkerier
Torsdag aften spiser mange, traditionen tro, hveder/hvedeknopper. Du kan sagtens købe dem færdigbagt. Jeg kender til Kohberg Hvedeknopper, som jeg fx har set i SuperBest. De indeholder: HVEDEMEL, vand, vegetabilsk olie af raps, sukker, tørgær, salt tilsat jod, citrusfibre og/eller æblefibre, konserveringsmiddel (E282), kardemomme, melbehandlingsmiddel (E300).
Tidligere har Schulstad Hveder også været uden mælk. Men jeg har ikke set dem i år, så tjek evt. selv, der hvor du handler.
Du kan nemt bage dine egne hveder selv (klik), det er et blogindlæg fra et tidligere år – og opskriften er både uden mælk og æg.
I dag vil jeg gerne dele lidt opskrifter med jer. Jeg har fået dem af Hannah. Hannahs datter er allergisk overfor mælk, æg, birk med krydsallergi til nødder.
Nem soja-is uden mælk og æg
Jeg ved, at mælkeallergikere helst skal undgå soja. Men jeg har nu den holdning, at der også skal “noget ekstra” til engang imellem. Derfor bruger vi sojaprodukter i begrænset omfang herhjemme. Hannah har opfundet denne simple is-opskrift:
Du skal bruge:
- ca.½ karton Alpro blåbær
- ca.½ dåse Guf fra Fynbo
Kender du ikke Guf fra Fynbo? Her er ingredienserne: vand, sukker, glukose-fruktosesirup, 10 % jordbærpuré, geleringsmiddel (E440), emulgator (E477, E471, E481), konserveringsmiddel (E202), farve (E120), aromaer. Indeholder ikke æggehvider.
Hannah laver det lidt på slump. Guf piskes godt 3-5 min. med en håndmixer. Tilsæt Alpro og vend det godt sammen. Pas på ikke at slå luften ud af guffet. Kommes i “frys selv is ting”. Efter 3-5 timer er der en lækker ispind. Hannahs datter ynder også at spise blandingen kold fra køleskabet som koldskål/sommerdessert. Der kan tilsættes frisk frugt, mælkefri chokolade, eller hvad man nu lige har.
Variation af isen: Guf, Alpro vanilje og Hedebogård Salmiaklakrids flager købt i Tiger. Kun fantasien sætter grænserne. Ingredienser på Lakrids flagerne: sukker, ammoniumchlorid (1,6 %), kartoffelstivelse, lakridsekstrakt, glukosesirup, (glutenfri hvedestivelse), aroma, farvestof (E153), palme fedt, overfladebehandlingsmiddel bivoks.
Hjemmelavet is uden mælk, soya og æg
Hannah har været i køkkenet igen, og har sendt endnu en opskrift. Denne gang på en hjemmelavet is lavet på risdrik eller havredrik.
Du skal bruge:
- 1 pose frosne bær
- 1/2 stang vanilje
- 1/2 liter havre- eller risdrik
- 3-5 spsk. rørsukker (nogle bær er bare mere sure og nogle mennesker vil have det mere sødt)
- 1,5 spsk. Maizena majsstivelse + lidt vand
- ca. 1/2 dåse guf
Bær, sukker, ris-/havredrik, kornene fra vaniljestangen + stang bringes i kog. Lad det koge et par minutter. Rør Maizena ud i lidt vand. Tilsættes under omrøring. Tag vaniljestangen op. Ved brug af store bær og blåbær skal massen have en tur med stavblenderen. Hæld bærmassen igennem en si. Stilles til afkøling. Når det er afkølet piskes guffet mindst 5 minutter, gerne lidt mere. Guf og bær blandes godt, uden at slå alt luften ud af guffet. Du har nu en tyk luftig masse. Hvis massen er for sur kan den sødes med flormelis. Fyldes i forme. Der er til ca. 20 is. Velbekomme!
Hjemmelavede flødeboller uden mælk og æg
Hannah har også en opskrift på flødeboller uden mælk og æg. Det lyder rigtig interessant, især hvis du også skal undgå æg. Er det kun mælk du skal undgå, kan du fx købe Samba flødeboller. Men her får du opskriften uden mælk og æg:
Du skal bruge:
- ca. 1/2 dåse Guf
- nogle gode kiks som dit barn kan tåle (fx Fuldkorns Mariekiks)
- 100-200 g god mørk mælkefri chokolade
Pisk guffet godt, ca. 5 min. Kom det i en sprøjtepose eller en frysepose. Sprøjt guffet på kiksene. Sæt dem i fryseren i 30-60 min. Smelt chokoladen. Dyp nu flødebollerne i chokolade. Drys evt med kokos eller krymmel.
Prøv at tilsætte lidt jordbærsyltetøj uden klumper i guffet eller med en sprøjtepose komme lidt syltetøj i midten af flødebollerne.
Eller prøv at komme den smeltede chokolade i guffet. Chokoladen må ikke være for varm. Du kan også dyppe flødebollerne i hvid chokolade i stedet for mørk. Mælkefri hvid chokolade fås i Helsekostbutikker eller fx på Helsam.
Fuldkorns mariekiks pr. 100 g færdigvare: 55 g hvedemel, 17 g sukker, 16 g fuldkornshvedemel, 13 g palmeolie, 6 g havreflager, 3 g glukose-fruktosesirup, hævemidle E500 og E503, salt. Hannah køber disse kiks i Rema 1000.
Kunne du bruge dette indlæg, så del gerne med nogen, der også kan have glæde af det.