Det kan sagtens lade sig gøre, at servere lækker gæstemad helt uden mælk
Det giver dit barn med mælkeallergi en værdifuld oplevelse, hvis du vælger at servere en flot og smagfuld 3-retters menu uden mælk til jeres gæster. Også selvom barnet måske slet ikke kan lide det hele. Det handler mere om signalet vi sender:
- Vi andre spiser også gerne mad uden mælk
- Din mad / det mad du kan tåle, er ikke ringere end det, vi andre kan tåle
- Alt på dette bord, har du lov til at smage
- I aften er der ingen, der er anderledes
Det er med stor glæde, at jeg her kan præsentere FORÅRSmenuen, der om få dage er tilgængelig for alle medlemmer af KlubMælkeallergi. Lad dig inspirere og friste af de flotte billeder herunder.
Denne 3-retters gæstemenu er udarbejdet af Maria Frandsen. Maria har en stor passion for mad, og har virkelig vist kreativitet og interesse for at løse denne opgave bedst muligt. Hun kan selv tåle mælk, men syntes godt om udfordringen, der har givet hende et indblik i fødevareallergiens verden. Maria er nået frem til en menu, som jeg er stolt og glad for at kunne præsentere her. Følg Maria på Instagram her (klik). Maria har givet menuen nogle ord med på vejen:
Nøjj hvor har det været spændende (og udfordrende) at sammensætte en middag til mælkeallergikere. Jeg håber, at I vil tage smadder godt imod menuen.
Selvom vejret ikke helt er enig med kalenderen, så er det altså forår. Men nu har vi da i hvert fald en rigtig god undskyldning til at blive inde i varmen og bruge et par timer på en lækker middag. Velbekomme!
Jeg har altid elsket laks i alle afskygninger, og der er ikke noget bedre, end når min far kommer hjem med nogle skønne laksebøffer fra Torvehallerne. Derfor skulle forretten da bestå af laks. Og avokadoen fungerer fantastisk med. Den røgede laks kan købes i alle supermarkeder og smager skønt.
FORRET uden mælk, nødder, peanut, æg, gluten
Laksetatar med sprødt rugbrød og babysalat
Disse ingredienser har Maria brugt til forretten uden mælk:
- Røget laks
- Avokado
- Salt
- Purløg
- Babysalat
- Radiser
- Persille
- Citronsaft
- Olivenolie
- Rugbrød (al slags brød kan bruges. Brug det du plejer eller godt kan lide. Skal du undgå gluten, købes eller bages glutenfrit brød)
- Appelsinskræl (kan udelades)
- Frisk rosmarin (kan udelades)
Hovedretten er sammensat af flere elementer, som jeg absolut elsker. Svinemørbrad må nok gå som min yndlingsret, og alle den er blevet serveret for, er begejstrede, så go for it. Det forskellige tilbehør er blevet sat på bordet herhjemme flere gange, og falder i lige god jord hver eneste gang. Så dette er en succes!
Note: Hvis der er mere kød tilbage, er det meget lækkert at skære det tyndt ud og bruge det som pålæg.
HOVEDRET uden mælk, nødder, peanut, æg, gluten
Saltsprængt svinemørbrad med fyldte portobellosvampe, forårsris og frisk salat
Disse ingredienser har Maria brugt til hovedretten uden mælk:
- Svinemørbrad
- Sukker
- Salt
- Olie
- Asparges
- Gulerødder
- Rucola eller Babysalat
- Radiser
- Agurk
- Friske blåbær
- Citron
- Honning
- Ris
- Squash
- Forårsløg
- Bouillon
- Portobellosvampe
- Babyspinat
- Avokado
- Hvidløg
- Pinjekerner (kan udelades)
I en forårsdessert ville rabarber have været et oplagt valg, men hva pokker når vejret er som det er, er det vel ikke rigtig sæson for nogle bær. Derfor valgte jeg min absolutte favorit: blåbær.
Denne dessert er simpelthen så frisk og lækker. Det er første gang, jeg har lavet denne is og første gang jeg nogensinde har lavet is af yoghurt. Men jeg kan love jer for, at det ikke er sidste. Blåbærcoulisen giver et fantastisk pift til denne superfriske dessert.
DESSERT uden mælk, nødder, peanut
Blåbærkage med vanilje-soja-yoghurt is og blåbærcoulis
Disse ingredienser har Maria brugt til desserten uden mælk:
- Alpro soja neutral yoghurt
- Rørsukker
- Vaniljestang
- Hvedemel
- Bagepulver
- Salt
- Sukker
- Citron
- Æg
- Vaniljesukker
- Vegetabilsk olie
- Æblemos
- Blåbær
Mange mælkeallergikere holder sig så vidt muligt også fra sojaprodukter. Jeg mener, at det er ok at bruge fx soja-yoghurt engang imellem, fx når man skal have gæster.
FORÅRSmenuen er tilgængelig på medlemssiderne indtil SOMMERmenuen er klar. Du kan få opskrifterne og meget mere, ved at blive medlem her og nu.
KlubMælkeallergi er for dig, der:
- har et barn, der lige har fået konstateret mælkeallergi, uanset alder
- ikke kender til allergi i forvejen, og nu pludselig står midt i det
- er bekendt med mælkeallergi, men som ved at udfordringerne ændrer sig
- ønsker at give dit barn en hverdag, der ligner alle andre børns
- har en travl hverdag, og gerne vil skyde genvej til viden du har brug for
- tænker, hvordan får jeg skabt en ”normal hverdag uden mælk” for mit barn
- er ivrig efter at lære mest muligt på kortest mulig tid
Det koster kun 67 kr. om måneden at være medlem, og der er ingen bindingsperiode. Du kan melde dig ud, præcis når du vil.
Du kan læse mere og/eller blive medlem med det samme lige her (klik)
Over forretten er der bl.a. skrevet at retten er uden gluten.
Men der er gluten i rugbrød, så det bør nok rettes 🙂
Hej Tanja,
Tak for din feedback. Men tanken er netop, at du bruger det rugbrød, som du kan lide og tåle. Dvs. skal du undgå gluten, køber eller bager du glutenfri rugbrød. Men hvis det kan misforstås, vil jeg skrive det lidt tydeligere. Mange hilsner Anette